De keerzijde van liefde en geluk

Het begint met rust


Ruimte voor rouw

Geluk, liefde, tegenslag en verlies, ze horen bij het leven en horen bij elkaar. Wanneer liefde of geluk zich omkeert, is niet bekend. Maar het zal ons allemaal overkomen. 

Hoe je met zo’n ingrijpende verandering om zal gaan, weet je niet van te voren. Meestal lukt het je om op eigen kracht door een periode van rouw te komen. Maar soms zit je vast en heb je iemand nodig, die even met je meeloopt om je verlies en verdriet ruimte te geven. Om te luisteren en om er gewoon te zijn …

Rouw is geen ziekte en er bestaat geen pilletje tegen het verdriet. Het is een proces wat bij verlies hoort. Het is het begin van een ingrijpende verandering in je leven.

Er is geen handleiding voor rouw en het kent zeker geen tijd. Het is een persoonlijk proces, waar ik je met een luisterend oor, liefdevolle steun en een aantal mooie techieken bij kan ondersteunen als je daar behoefte aan hebt.

We maken tijd voor je verhaal, telkens weer. We maken ruimte voor je verlies en geven liefdevolle aandacht aan al je gevoelens. Ze mogen er allemaal zijn. Niets is raar of te veel. Je mag ze met me delen, zo vaak als je wilt. Je mag ze me laten zien, voelen en horen. En als er even geen woorden meer zijn, dan delen we samen de stilte.

Samen geven waar we vorm aan je verhaal en kleuren we de herinnering van het verleden in de kleur van de toekomst. Ik hoop dat ik er voor je mag zijn tijdens en zeker ook tussen de sessies door op de iets moeilijkere momenten.

Wanneer kan ik iets voor je betekenen

 • Bij verlies door dood en zelfdoding, verlies van werk, gezondheid, relaties, kinderwensen, levenswensen, huisdieren of toekomst.
 • Bij veranderingen die een impact hebben; verhuizing, ziekte, mantelzorg, conflicten, faillissement, financieel tegenslag, …
 • Als je er zelf behoefte aan hebt, omdat je vastzit of omdat je geen idee hebt hoe je verder moet
 • Als je twijfelt of het normaal is wat je voelt
 • Als je weinig of geen hulp vanuit je omgeving ervaart
 • Als je in korte tijd te maken hebt gehad met meerder verliezen
 • Als je gebukt gaat onder schuldgevoelens
 • Als je merkt dat een ouder verlies opspeelt
 • Als je niet vrijuit kunt rouwen, bijvoorbeeld bij verborgen verliezen
 • Als je het gevoel hebt dat de wereld doorgaat of als er geen of weinig begrip is voor je gevoel en verlies
 • Als het verlies op een traumatische manier is gebeurd
 • Als je de overledene niet meer hebt kunnen zien of geen afscheid hebt kunnen nemen
 • ….

Rouwen mag

Ik ga je niet vertellen
dat je moet vechten
dat je niet moet opgeven
dat je positief moet blijven
dat je hier iets van kunt leren
dat alles een bedoeling heeft.
Ik ga je alleen maar vertellen
dat ik het heel erg vind voor jou

Leestip bij rouw en verlies

Ben je op zoek naar een boek over rouw? Laat het me weten. Ik heb een lijst met vele leestips voor jong en oud over verschillende soorten verlies. Inclusief een beknopt overzicht met enkele tips bij rouw en verlies. Gewoon om je omgeving te laten weten wat er op je af komt, wat er vanbinnen gebeurt en hoe ze er voor je kunnen zijn.


Samen geven waar we vorm aan je verhaal en kleuren we de herinnering van het verleden in de kleur van de toekomst

Zomaar …

Jij en je verhaal zijn meer dan welkom