Laat je ego een stapje terug doen

Verdiepende technieken

Ik coach graag op een verdiepende manier. Je hebt een hoofd met gedachten en overtuigingen, een lijf met spanningen, gevoelens, blokkades en emotionele patronen … en om jezelf te helen of te resetten kijk ik naar het geheel … naar je lichaam, ademhaling, spieren, houding, bewegingen, gedachten, beelden, gevoel, … 

  • Wat voel je in je lichaam? 
  • Waar voel je spanning? 
  • Wat doet dat met je lichaam?
  • Hoe diep is je ademhaling? 
  • Hoe voelt je hartslag aan? 
  • Welke gedachten zijn op de voorgrond?
  • Herken je deze gevoelens
  • Wat betekent rust voor jou?

Het is een prachtige manier om je terug in contact te brengen met jezelf … in zachtheid, puur en oprecht, met veel respect en liefde, tastbaar en zonder HocusPocus …. gewoon om je gevoel aan te raken, om te kunnen ervaren wat er werkelijk gebeurt diep vanbinnen én om te kunnen helen. 

Tijdens mijn coachsessies gebruik ik het hart als werkruimte. Door jezelf te ontmoeten hierin open je de poort tot leren, wijsheid en transitie. Je hart geeft je focus en richting en heeft weet van zaken die je soms lastig met elkaar kunt verbinden. Het zet verlangen om in willen en laat je spreken, ook als je ergens geen woorden voor hebt. En als je eenmaal dat wat pijnlijk is onder ogen hebt gezien, dan weet je hart wat je te doen staat. 

Deze helende reis waarin je jezelf vanuit je hart ontmoet zal je veel inzichten en kracht geven om je innerlijke kompas te kunnen blijven volgen!

Onderstaande technieken worden gebruikt tijdens gesprekken, maar kunnen ook als mix gebruikt worden voor een uurtje MindWellness (ontspanningssessie). Interesse? Laat het me weten!


Als het leven even tegen zit
maak dan tijd voor jezelf
om te voelen
wat er gebeurt
bij jezelf van binnen
want door aandacht
te schenken aan dat gevoel
geef je het liefde
om te kunnen helen

Ilona Harmeijer


Uitleg …

Eerst eens ademen

Ademhalen is één van de meest essentiële processen van het lichaam. We ademen constant en ritmisch, vergelijkbaar met het kloppen van het hart. Ons hartritme kunnen we niet aanpassen, onze ademhaling wel.

De adem wordt ook wel de verbinding tussen lichaam en geest genoemd. Als het denken onrustig is, is de adem dat ook. Als we echter met aandacht bij onze ademhaling zijn, kan het denken tot rust komen.

Daarom beginnen we altijd met je een correcte ademhaling aan te leren. Naast verschillende admhalingstechnieken, maken we ook gebruik van bepaalde ontspanningstechnieken om je ademhaling automatisch dieper en rustiger te krijgen. Je kunt op deze manier ervan bewust worden wat er gebeurt in je lichaam en geest, hoe ze samenwerken en hoe belangrijk rust is.

Het onderbewustzijn is onbewust bewuster aanwezig dan je je bewust bent

Het onderbewustzijn is dat deel van je geest, waar gedachten, gevoelens, patronen en herinneringen zijn opgeslagen … het deel dat ons creëert en eigenlijk ons psychische motortje is. Het onderbewustzijn beïnvloedt het bewustzijn voortdurend door signalen te sturen, via je ogen, oren, emoties of lichamelijke boodschappen in de vorm van kippenvel of spanningen. Een bepaalde gedachte of gevoel, een impuls om iets te doen of een verwarrende droom … Ze hebben vaak een bepalende invloed op je bewuste reacties en spelen een belangrijke rol bij je dagelijks ‘doen en laten’.

Als kind heb je aangeleerd om logisch en rationeel na te denken. Aan de andere kant wordt je dus aangestuurd door je onderbewustzijn en probeer je dat rationeel te beargumenteren. Zo lijkt alles ook logisch en wordt het tastbaar, waardoor je het gevoel hebt alles onder controle te hebben.

Dat stemmetje vanbinnen die je een bepaald gevoel geeft, die je aanstuurt, noemen we ook wel intuïtie. Intuïtie is je gevoel en staat los van je emoties. Het is je zesde zintuig, waarmee je dingen weet zonder te weten waarom … en baseert zich op al je bewuste en onbewuste ervaringen, die in je geheugen zijn opgeslagen in de loop van je leven. Je hersenen combineren deze herinneringen, kennen er een waarde aan toe en komen dan met een soort eindconclusie die je je dan bewust wordt.

Ik gebruik in mijn leven en zeker ook in mijn coaching de intuïtieve manier. Door mijn coaching leer je jezelf heel goed kennen. Je leert je eigen gevoelens voelen, in je eigen lichaam herkennen en je doorvoelt de ervaringen die je in je leven hebt opgedaan. Daarmee ontwikkel je je fijngevoeligheid. Hoe fijner je gevoeligheid, hoe makkelijker je signalen uit je omgeving opmerkt en daarop kan anticiperen.

Intuïtie kan je ontwikkelen door te luisteren naar je lichaam, naar je gevoel, naar jezelf … door in oprechtheid en eerlijkheid naar jezelf te kijken en te zien hoe je gevormd bent en tot op de dag van vandaag wordt aangestuurd door je onderbewustzijn. Pas als je dat kunt herkennen, kun je iets veranderen, want een echte verandering bij jezelf kan alleen als je de automatische programma’s van het onderbewuste verandert!

Logica brengt van je A naar B, verbeelding brengt je overal

Visualiseren is eigenlijk je iets voor je geestesoog laten verschijnen. Visualiseren doen de meeste mensen al heel vaak, alleen zijn we ons er niet bewust van. Met je zintuigen neem je veel meer in je op dan je je bewust bent. Dat is maar goed ook, want anders zou je gek worden! Veel hoog sensitieve mensen krijgen veel meer prikkels binnen dan anderen, wat heel verwarrend kan zijn. Door middel van visualisatie maken we aanspraak op ons onderbewuste, waardoor we de geregistreerde prikkels naar het bewustzijn kunnen halen. Dat geeft je inzicht in je situatie waardoor je die veel beter begrijpt. En als je het begrijpt dan kan je er iets mee.

Einstein wist het al: het werkelijke kenmerk van intelligentie is niet kennis, maar verbeeldingskracht. Verbeeldingskracht zorgt ervoor dat zaken die tot nog toe onbewust waren, bewust worden. Het geeft je overzicht en inzichten waardoor je een situatie beter begrijpt waarmee je je keuze mogelijkheden vergroot. Dat geeft je een groter palet om op situaties te anticiperen.

Problemen en klachten ontstaan niet vanuit onze mentale vermogens. Als dat zo was, had je ze daar ook wel opgelost, toch?! Daarom werk ik op een ander niveau; daar waar de problemen zijn ontstaan. Visualisatie is een techniek die daarbij helpt. Soms hoor ik iemand zeggen ‘Oh, dat kan ik niet, want ik heb totaal geen fantasie hoor’. Maar visualiseren kan iedereen.

Visualisatie geeft je inzicht in je situatie waardoor je die veel beter gaat begrijpen. Het is een krachtige manier om helder en oprecht naar jezelf te kunnen kijken.

Elke hand werkt genezend als hij maar met liefde uitgestoken wordt

Energetisch lichaamswerk is werken door middel van aanraking. Aanraking met de handen om de samenhang tussen je lichaam en geest weer in balans te brengen … om de mentale, fysieke, spirituele en sociaal-emotionele verbindingen weer te herstellen. Door mijn handen te leggen op de gebieden in je lichaam waar blokkades zich bevinden, kan er een heling gaan plaatsvinden, de blokkades worden opgeheven en de levensenergie kan weer gaan stromen. Klinkt dat te Hocus Pocus? Welnee … alles is energie

Je hebt situaties die je een boost van positiviteit geven, maar er zijn ook situaties die je uit je balans halen. Het is niet de situatie zelf, maar wel het gevoel dat je ervaart, de stress, de onrust, irritatie en frustratie … oftewel de energie die er heerst. Die negatieve energieën zetten zich om in blokkades, die weer lichamelijke klachten kunnen veroorzaken en je duidelijk willen maken dat er iets niet in balans is en aandacht nodig heeft. Vaak is dit een onbewust patroon geworden en weet je niet beter. Je voelt je alleen niet goed, niet meer in balans.

Om hier beter mee om te kunnen gaan, is het belangrijk om goed in contact te zijn met je lichaam. Niet in je hoofd zitten, maar vanuit je gevoel leven. Met energetisch lichaamswerk maak je een dieper contact met je lichaam, waardoor er meer levensenergie kan stromen.

Luister naar het fluisteren van je lichaam

Ons lichaam is een belangrijk aspect in je gevoelsbeleving. Via je lichaam wordt je bewogen, geraakt en aangeraakt, lichamelijk, cognitief, emotioneel en spiritueel.

Hoe meer je in je lichaam aanwezig bent, je ervan bewust bent en voelt, hoe meer je in contact bent met jezelf en de ander.

Het is een techniek om je lichaam te leren kennen en te begrijpen wat er gebeurd, wat je voelt, wat je prikkelt, wat je onaangename gevoelens geeft, welke patronen je lichaam heeft, wat je vasthoudt … je wordt je bewust van wat je eerder nog niet voelde.

Het leert je open te staan voor je gevoeligheid, voor de rijkdom aan sensaties en emoties. Je leert je emoties voelen, accepteren en uiting geven aan wat er in je leeft. Je leert om steeds beter je verstand en je bewustzijn erbij te betrekken. Kortom je wordt je bewuster van signalen en van jezelf.

“Can you remember who you were before the world told you who you should be?”

Het innerlijk kind is een deel van jezelf uit je kindertijd. Het deel dat ervoor zorgt, dat bepaalde gevoelens nog steeds een grote rol spelen in je dagelijks leven. Werken met dat deel is een prachtige ervaring die je niet snel zal vergeten.

Soms is het nodig om in contact te komen met dat deel van jezelf om patronen waar je nu mee geconfronteerd wordt zichtbaar te maken, te herkennen en te begrijpen en om ze te kunnen verwerken en plaatsen, waardoor je jezelf “bevrijdt” en vooruit kunt op de juiste manier.

Dankzij de voorgaande technieken kunnen we dit op een liefdevolle manier aanraken en in mildheid verwerken

Maak kennis met je ikken

We hebben allemaal verschillende delen die onze persoonlijkheid vormen en deze hebben ieder hun eigen manier van denken, voelen, gedrag en waarneming. We noemen dit ook wel de “Innerlijke Ikken”

Met deze techniek gaan we letterlijk in gesprek met deze verschillende delen en wordt je uitgenodigd om jezelf fysiek te verplaatsen. Het zorgt voor een heldere kijk op situaties. Het is een confronterende, ontroerende en plezierige ontmoeting met jezelf.


Vragen?